Landgoedvisie in beeld

Begin Juli van dit jaar ben ik benaderd door Natuurmonumenten met de vraag of ik wederom een Artist-impression wilde maken.

Bij de vorige vogelvlucht opdracht stond een toekomstbeeld van een Natuurvisie voor een groot natuurgebied in Nederland centraal van ongeveer 700 ha. Bij deze vraag ging het om het weergeven van een Landgoedvisie voor een gebied van ongeveer 900 ha. Halverwege September wilde Natuurmonumenten een info-moment organiseren voor bewoners, (agrarische) pachters en omgeving van het landgoed.

Ambitie op perceelsniveau

Het was de bedoeling om de ambitie op perceelsniveau zodanig weer te geven zodat dit alles bij elkaar een mooi startdocument zou vormen om een gesprek aan te gaan.

Een hele uitdaging en dat is uiteindelijk gelukt! Het eindresultaat van deze presentatie bestaat uit een vogelvlucht-impressie en enkele sfeer perspektieven zoals hierboven is te zien. Hier is natuurlijk een proces aan vooraf gegaan. Daarover vertel ik je graag meer in deze blog.

Over het tekenproces

Vogelvlucht impressies zijn te maken in allerlei soorten, maten en detailniveau’s. Het uitgangsmateriaal voor deze vogelvlucht bestond uit een ambitiekaart waarop een veelheid aan gekleurde percelen te zien was. Daarnaast was de kern van het landgoed op een aparte kaart aangegeven.

 

Hoe kun je een ambitie in zijn geheel ruimtelijk vertalen en laten zien zonder al teveel in details te treden?

 

In gedachten ‘zag’ ik al een perspektief vorm en richting voor me. Dit is de beste basis om te beginnen. Vervolgens werkte ik wat ik in gedachten had uit tot een globaal overzicht van het hele gebied. In de beginfase heeft het geen zin om al veel details uit te werken want dat komt later in het proces. Vervolgens was het intuitief aanvoelen wat er allemaal precies belangrijk was. Om de compositie van een tekening goed te krijgen is dit passen, draaien en meten. Uiteindelijk vormde dit de basis van de vogelvlucht.

 

Lokatiebezoek

Voorafgaand aan de verdere invulling bracht ik een bezoek aan het gebied. Omdat deze opdracht voor een groot deel plaats vond in de zonrijke vakantieperiode was het een mooie reden om dit bezoek met een weekendje weg te combineren.

Om hierna in alle rust vanuit de flow te kunnen tekenen ben ik een kijkje gaan nemen en heb ik rondgewandeld in het projectgebied. Tijdens deze wandeling heb ik project foto’s gemaakt. Het beleven van een plek is een belangrijk onderdeel van het creatieproces want dit is mede bepalend voor het neerzetten van een juiste toon en sfeer. Uiteindelijk kon hierna het grote tekenwerk beginnen.

Broedvogels

In het gebied blijken heel wat mooie broedvogels te leven. Ik koos de Rode Wouw uit om de vogelvlucht-impressie meer diepte en ruimte te geven. Fijn, want dit bleek na het laten zien van de eerste schetsen precies goed gekozen te zijn! Jammer genoeg heb ik er tijdens mijn bezoek geen ontmoet, maar wie weet gaat dat een andere keer komen.

Weergave erven

In de verdere uitwerking was het een uitdaging om alle belangrijke erven een plek te geven. Daarom is bewust gekozen voor een voorbeeld erf dat op verschillende plekken in de vogelvlucht kon terugkomen. In de volgende stap stond de weergave en indeling van natuurtypes zoals toekomstige bloemrijkere graslanden centraal.

Perspektief tekeningen

De twee perspektief tekeningen vormen een aanvulling op de vogelvlucht. Deze geven qua sfeer een indruk van hoe de overgang van een akker naar een bloemrijk grasland en de overgang naar een beekoever er in de toekomst uit zou kunnen zien. Het uitgangsmateriaal dat door Natuurmonumenten hiervoor werd aangeleverd bestond uit een globaal getekende dwarsdoorsnede.

Terugblik

Ik ben erg blij met het eindresultaat en de manier waarop alle tekeningen in de presentatie, door Sjansen Design zijn opgenomen en vormgegeven. Na afloop van het project ontving ik de volgende reacties:

 

“Hartstikke mooi geworden zo, we zijn hier heel blij mee!!”

”De bezoekers vonden de impressie ook heel mooi. We hebben de impressie op A0 uitgeprint. Erg mooi zo groot! Het geeft een mooi spreekstuk.”

 

 

Ben je met een dergelijke visie of project bezig?

Vraag je jezelf af wat de mogelijkheden zijn om dit op een inzichtelijke en wervende wijze te laten zien tijdens een bewoners- of inspraakavond?

 

Boek een gratis sparringsessie >