Mayakalender
Tekst

4.3 Kasteel 3

Les 18 Module 4

In deze les gaan we op bezoek in het 3e Kasteel. Ben je er klaar voor?

4.3.1 Het Westelijke Blauwe Kasteel van Verbranding

Het 3e Kasteel wordt ook wel het Blauwe Kasteel van Verbranding genoemd, het hof van Magie. Blauw is de kleur van omzetten en transformeren. Als de poort van het 3e Kasteel opengaat, reken er dan maar op dat er veel gaat veranderen. Want dit Kasteel van 52 dagen bestaat uit totaal 40 GAP dagen. De energie van deze GAP dagen nodigen je uit om grote veranderingen aan te brengen in je leven.

Wat is een GAP dag?

GAP is een afkorting van Galactisch Activerings Portaaldag en wordt ook wel ''energetisch portaal'' genoemd. Tijdens een GAP dag is er vaak een hogere trillingsenergie aanwezig dan andere dagen en kun je sneller tot inzichten komen, openbaringen naar je toekomen of een bepaalde helderheid ervaren. Men zegt dat de ''sluiers tussen hemel en aarde dan dunner zijn''. Zowel de aardse als de kosmische informatie komt die dagen makkelijker binnen. Deze informatie en energie nodigt extra uit voor het activeren van de potentie die in je zit. De energie van een GAP dag kan ook opeens heldere inzichten en openbaringen geven waardoor je sneller helderheid krijgt over iets waar je mee bezig bent.

In totaal zijn er 52 GAP dagen te vinden in de Mayakalender. Deze worden weergegeven door de grijze en zwarte KIN vlakjes zie Module 1.1 Introductie (zie afbeelding Mayakalender).

Bekende en beroemde personen

Enkele bekende en beroemde personen die op een GAP dag zijn geboren en een belangrijke rol spelen of hebben gespeeld op het gebied van muziek, kunst en onderwijs zijn bijv. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Star van de Beatles, Mozart en Einstein.

De definitie van het woord PORTAAL in een woordenboek is: "Een ingang, deur of poort, vooral een die groot en indrukwekkend is."

De vragen die bij het 3e Kasteel horen zijn:

 • Welke signalen geven jouw lichaam, waar krijg jij energie van?
 • Op welke manier kijk jij in de spiegel en maak jij onderscheid?
 • Hoe serieus neem jij jezelf en het leven?
 • Wat zaai jij en waarvoor kies jij: groei of zekerheid?

Het derde kasteel in de Mayakalender bestaat uit de volgende 4 levenspaden die elkaar aanvullen qua groeithema's. Net als de vier levenspaden in het 2e Kasteel gidsen deze levenspaden jou in totaal 52 dagen lang op kwaliteiten die jij in je gereedschapskoffertje hebt zitten. De energie die hierbij hoort helpt jou om de kwaliteiten te versterken die je terugvindt in je geboorte levenspad en talentstraat.

4.3.2 De betekenis van de 4 levenspaden in het 3e Kasteel

Ik volg mijn passie © Bianca Snip

Rode Slang

In de Rode Slang straat maak je een reis van passie naar synchroniciteit en leven in het hier en nu. Als je luistert naar de signalen van je lichaam weet je instinctief precies wat goed voor je is en wat je doen 'moet'. Waar ligt jouw passie? Dichtbij jezelf blijven en op je gevoel vertrouwen geven je veel kracht in dit pad. Wat komt naar je toe en waar krijg jij energie van? Eerst je beker vullen en dan pas die van anderen is een uitdaging. Het volgen van je hart en de magie van het leven ontvangen is verbonden met je zielsverlangen.

Ik geef helderheid © Bianca Snip

Witte Spiegel

In de Witte Spiegel straat maak je een reis van onderscheid maken en helderheid krijgen (zie je de ander of een reflectie van jezelf in de ander) naar trouw zijn aan jezelf en loyaliteit. Duidelijk communiceren en je eigen waarheid spreken helpen je om achter het roer van je eigen leven te staan. In de Witte Spiegel straat word je uitgedaagd om harmonie en balans te vinden en je eigen plek in te nemen. Vriendjes zijn met jezelf en je eigen grenzen aan geven helpen je in relatie met jezelf en anderen om volledig aanwezig te zijn. Moeiteloos geven, ontvangen en innerlijk weten is verbonden met je zielsverlangen.

Ik breng humor © Bianca Snip

Blauwe Aap

In de Blauwe Aap straat maak je een reis van spontaniteit naar het volgen van je intuitie, alles is mogelijk en in overvloed aanwezig. Aandacht geven aan wat jij wil dat groeit helpt je om je talenten in de wereld te brengen en je kwaliteiten neer te zetten in je leven. Grenzen verleggen en uit op ontdekkingsreis gaan is een kernkwaliteit in relatie met jezelf maar ook in relatie met anderen. Wat staat stevig en dient jouw eigen visie? Goed zorgen voor jezelf is een kwetsbaar gegeven en een grote uitdaging in deze straat. Onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en anderen voelen is verbonden met je zielsverlangen.

Geel Zaad

In de Geel Zaad straat groei je dat is zeker. Soms groei je langzaam en soms groei je waar je bij staat. Daar kan soms ook ongeduldigheid bij om de hoek komen kijken. Je eigen plek innemen geeft je richting en stuurkracht. Welke keuzes maak je? Geef jij aandacht aan wat jij wil dat groeit? Je hart volgen voelt kwetsbaar en is een uitdaging. Je grenzen verleggen, op ontdekkingsreis gaan en uit je comfortzone komen is verbonden met je zielsverlangen.

Opdracht 1

1. Vul de proefversie van jouw routekaart wederom weer in met de gidsen die je tegenkomt in je geboorte levenspad en/of talentstraat (voor uitleg zie Module 4.1)

2. Pak de gidsen opdracht van Module 3 en jouw persoonlijke kwaliteiten verhaal er weer bij.

3. Ga op zoek naar de Rode Slang gids, Witte Spiegel gids, Blauwe Aap gids en de Geel Zaad gids in jouw geboorte levenspad en talent straat. Bij welke zonnezegels (huizen) kom jij deze gidsen tegen? Welke creatietonen (huisnummers) staan hierbij?

4. Vul de volgende pagina's uit het werkboek in. Bij welk zonnezegel (huis) is de Rode Slang energie jouw gids? Teken en kleur het zonnezegel in het huis + creatietoon. Als je geen gids vindt mag je kijken welk zonnezegel (huis) van je geboortestraat of talentstraat verbonden is met de Rode Slang, de Witte Spiegel, de Blauwe Aap en het Geel Zaad. Teken en kleur dan dit zonnezegel in het huis en zet de creatietoon van dit huis erbij.

 • Welke persoonlijke uitdagingen kom jij tegen bij de betekenis van dit huis en deze gids?
 • Op welk bewustzijnsniveau (1, 2, 3 of 4) speelt zich dit af bij jou?
 • Welk voorwerp staat hier voor jou symbool voor en gaat mee de koffer in?
 • Hoe klinkt jouw eigen affirmatie?
 • Ruimte om eventueel nog meer te schrijven

5. Schrijf na het invullen van de 4 pagina's de gevonden creatietonen van de huizen op de zwart-wit PROEF versie van de routekaart in het 3e Kasteel van Verbranding in de witte vakjes of huisjes achter: KIN 105 Rode Slang straat, KIN 118 Witte Spiegel straat, KIN 131 Blauwe Aap straat en KIN 144 Geel Zaad straat. Hieronder zie je weer een voorbeeld waarbij ik mijn eigen geboorte levenspad en talentstraat als uitgangspunt heb genomen.

Als je de variant proefkaart invult ziet dat er zo uit. In mijn geval is het nodig om nu 1 huisje erbij te tekenen. Wat valt je op als je naar de creatietonen (huisnummers) kijkt?

L E T  O P

Als je de zonnezegels van de 4 levenspaden uit het 3e Kasteel niet als gids vindt in jouw geboorte levenspad of talentstraat, vul dan de creatietonen (huisnummers) in waar je deze zonnezegels als huis vindt in je geboorte levenspad of talentstraat (zie uitleg bij 4.1.3 want dan zijn deze zonnezegels verbonden met de periode van de 7 levenspaden vlak voor je geboorte waarover ik uitleg geef).

Opdracht 2 - Innerlijke schatkamer kist (vervolg)

Zoek 4 voorwerpen die voor jou persoonlijk de thema's symboliseren van de 4 levenspad straten in het 3e kasteel. Doe deze voorwerpen vervolgens in jouw schatkist.

 • Welk verhaal heb jij bij deze voorwerpen? Schrijf hier kort iets over in het verslag bij de 4 levenspaden die bij het 2e Kasteel horen.

Opdracht 3 - Schatkaart

Maak een schatkaart voor een doelstelling of thema in je leven. Laat je inspireren door 1 van de huizen uit je geboortestraat of talentstraat met een van de bijbehorende gidsen uit dit 3e Kasteel. Hier mag je zelf het formaat voor bepalen. Als je van dit Kasteel geen gidsen tegenkomt in je geboorte- of talentstraat, laat je dan inspireren door de betekenis en informatie die hoort bij een van de zonnezegels (huizen) en creatietoon (huisnummer) uit dit 3e Kasteel. 

 1. Knip, plak en scheur van alles bij elkaar.
 2. Maak een foto van jezelf, print de foto uit en plak deze foto ook op de kaart erbij. Je mag jezelf hier ook bij tekenen.
 3. Laat jouw doelstelling of thema in de meest ideale situatie zien alsof het al bestaat. 
 4. Gebruik zoveel mogelijk kleuren om dit alles tot werkelijkheid te laten komen en te laten gebeuren.
 5. Schrijf hier een bevestiging bij in tegenwoordige tijd bijv. ''Hier sta ik als succesvolle leider/leidster/docent/ondernemer/moeder/collega .. (werk, carriere, onderneming, gezondheid, schoonheid, beeld van jezelf, relaties, baan of werk (of iets anders)'' of: ''Ik vind het heerlijk om anderen over en weer te inspireren en hier zelf ook van te leren'' of: ik voel me heerlijk, gezond en fit, laat jezelf zien in blakende gezondheid, of als ideale leidinggevende'' (benoem zelf je eigen woorden of knip symbolen of teksten uit die dit ondersteunen).
 6. Maak een foto van de schatkaart en deel dit in de groep onder je eigen straat bericht.
 7. Doe deze schatkaart bij de voorwerpen in je koffer.

Schrijf de volgende data op in je agenda

Iedere 260 dagen komt net als het 1e + 2e Kasteel ook het 3e Kasteel vanuit de dagenergie energetisch voorbij. Als je dingen doet waar je geen energie van krijgt, moeite hebt om in het hier en nu te leven en steeds bezig bent met in de toekomst of in het verleden te leven, het leven zwaar en serieus neemt en zekerheid verkiest boven groei dan kun je het zwaar krijgen tijdens deze 52 dagen van dit Kasteel. De levenspaden in dit 3e kasteel helpen jou bij het sterker maken van de persoonlijke kwaliteiten en thema's die hierbij voor jou persoonlijk horen.

Ik volg mijn passie © Bianca Snip

Rode Slang

Ik geef helderheid © Bianca Snip

Witte Spiegel

Ik breng humor © Bianca Snip

Blauwe Aap

Geel Zaad

Om te weten wanneer deze levenspaden qua dagenergie centraal staan (dus ook de thema's die hierbij horen en actueel zijn voor jou vanuit de dagenergie) is het handig om de volgende data alvast in je agenda te noteren.

Rode Slang levenspad: Passie > Hier en Nu: 14 dec. -  26 dec. 2021

Witte Spiegel levenspad: Helderheid > Loyaliteit: 27 dec. - 8 jan. 2022

Blauwe Aap levenspad: Spontaniteit > Intuitie: 9 jan. - 21 jan. 2022

Geel Zaad levenspad: Groeien > Innerlijke leiding: 22 jan. - 3 febr. 2022

Pen
>